Aanmelden
 
 zevergem.org 

  Skip Navigation LinksStartpagina > Kennismaking > De Aardrijkskunde > De Molenaar

De Molenaar


Een belangrijk beroep op het platte land was de molenaar.

De eerste geschreven vermeldingen van een molen in Zevergem dateren reeds van 1372.

Op 20/12/1704 verleende de abt van de Sint Pietersabdij te Gent, aan wie de heerlijkheid Zevergem toebehoorde, aan Pieter Van Der Cruyssen de toestemming om een rosmolen (een molen voortbewogen door paarden) te bouwen. In 1776 behoorde deze molen aan Maurus Bekaert, de oud-burgemeester.

Langs de toenmalige steenweg Gent Oudenaarde (huidige Grote Steenweg) op het kruispunt "Den Beer" stond een houten korenwindmolen. Over het ontstaan van de molen is weinig of niets bekend doch men weet dat een schattingsverslag daterend uit 1818 het bruto inkomen raamt op 300 frank. De toenmalige eigenaar was Pieter Francies De Vos. in 1851 ging de molen over in handen van Theofiel De Vos. in 1877 gaat hij naar de kinderen De Vos - Van Ceulenbrouck door verkoop.

De laatste mulder en eigenaar was De Vos - Vlerick. De molen stortte in anno 1929. Hierbij raakte de molenaar, Leon De Vos , zwaar gewond onder het puin.


Terug zijn wij zo vrij een oproep te doen aan nabestaanden of mensen die van de molenaarsstiel in het Zevergemse nog een of ander hebben, om dit te delen met de ganse bevolking. Mensen die foto's documenten of verhalen hebben hieromtrent zouden ons een groot plezier doen als we die mochten inscannen om ze op de site ter beschikking te stellen aan iedereen die geïnteresseerd is.Copyright 2001-2008 - www.zevergem.org © Jean Paul Mertens.
Voor meer inlichtingen betreffende deze site: webmaster@zevergem.org

 Deze site is reeds maal bezocht sedert 28/04/2001